Info from myblacklens.

Best view by using Mozilla Firefox ~ Semua Posting yang diterbitkan di blog ini adalah mengikut pandangan peribadi pemilik blog! semua kritik2 dan nasihat untuk kepentingan dan rujukan kita bersama..posting berkaitan agama adalah sebagai rujukan dan nasihat kepada diri b4ns sendiri. terima kasih.



Tuesday, February 28, 2012

Apakah itu Nikah gantung?

View Comments


Nikah gantung (atau dalam Bahasa Arab disebut Nikah Khitbah) sebenarnya bermaksud pernikahan di mana pasangan pengantin tidak duduk serumah dalam satu-satu tempoh yang ditetapkan hasil persetujuan bersama kedua-dua belah pihak. Tanggungjawab pemberian nafkah oleh suami kepada isteri juga diringankan dan boleh dilepaskan.

Dalam kata lain, majlis akad nikah diadakan terlebih dahulu tapi majlis kenduri kahwin (walimatul urus) diadakan kemudian. Penangguhan majlis kenduri kahwin tersebut boleh hingga menjangkau tempoh bertahun-tahun lamanya.

Akan tetapi rukun-rukun perkahwinan seperti biasa perlu diikuti iaitu perlu ada suami, isteri, wali, saksi dan akad (Ijab Qabul). Tidak ketinggalan juga maskahwin pun perlu dibayar. Untuk hantaran boleh ditanggunhkan dulu.

Sebab-sebab biasa nikah gantung ini dibuat adalah seperti:
Suami masih tidak mampu menyara sepenuhnya kos hidup isteri seperti rumah sewa, pakaian dan sebagainya.
Pasangan masih lagi menuntut dan masih belajar.
Belum bersedia memberi komitmen sepenuhnya dalam menunaikan tanggungjawab berumahtangga.

Setelah majlis akad nikah berlangsung, kedua-dua pasangan perlu tinggal secara berasingan sehingga benar-benar bersedia untuk memikul tanggungjawab sebagai suami dan isteri. Pada kebiasaannya pasangan ini akan tinggal di rumah ibubapa masing-masing.

Tujuan utama nikah gantung ini dilakukan ialah bagi mengelakkan berlakunya penzinaan dan kelahiran anak luar nikah. Setelah kedua-dua pasangan ini melalui nikah gantung, mereka boleh bertemu, berdating, dan bermesra. Malah jika melakukan seks pun hingga melahirkan anak ianya tidak salah dan tidak haram. Anak yang mereka lahirkan itu adalah sah hukumnya.

Walaupun mereka nikah gantung, mereka adalah pasangan suami-isteri yang sah di sisi agama Islam dan undang-undang Kerajaan Malaysia.

Dari sini anda dapat lihat bahawa kesucian institusi kekeluargaan itu dapat terus dipelahara. Si gadis yang hamil dalam tempoh nikah gantung tidak perlu berasa panik dan gerun oleh kerana anak yang dikandung adalah sah. Dengan ini kes-kes dan isu pembuangan bayi tidak akan berlaku.

Di sinilah anda boleh lihat bahawa ajaran Islam itu amatlah mudah dan mampu meringankan umatnya dalam menjalani kehidupan seharian.
.

b4ns pun rasa nak buat macam ni. sebabnya tak membebankan sangat dan dapat elak dari timbulnya fitnah.
hehehe. papepun bergantung pada pendapat ibubapa b4ns dan pasangan b4ns.

semoga info ini berguna untuk kita semua. yang terutama sekali dapat elak maksiat. 



JoomlArt.com - Joomla Professional Templates
letak iklan anda disini
letak iklan anda disini
Register Domain Serendah RM35.00 Di klserver.biz


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Sila tekan Butang Like selepas membaca. :)

Tuesday, February 14, 2012

Live Liga Super 2012 di TV1 dan Astro ARENA 801

View Comments

Live hari ini:

Selangor vs Kelantan
Jam 8.45 malam 
di TV1

Johor FC vs Sarawak
Jam 8.00 malam
di Astro Arena.

Perlawanan diantara selangor dan Kelantan menjadi perlawanan tumpuan malam ini.
Mampukah wira merah menumpaskan gergasi merah?

B4ns: Apepun wira merah mampu tewaskan apa sahaja yang datang. Diharap kelantan akan terus kekal di takhta liga dan menjadi satu-satunya pasukan dalam liga super yang masih memegang rekod tanpa kalah setakat ini ,selepas tujuh perlawanan. Gomo kelate gomo!



JoomlArt.com - Joomla Professional Templates
letak iklan anda disini
letak iklan anda disini
Register Domain Serendah RM35.00 Di klserver.biz


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Sila tekan Butang Like selepas membaca. :)

Sunday, February 12, 2012

Perlawanan Liga super terhebat malam ini.

View Comments


Perlawanan yang paling dinantikan telah tiba, di mana pasukan yang terkenal dengan gelaran the red warriors akan bertemu musuh tradisi abad ini iaitu pasukan terengganu. Perlawanan yang memang menjadi tumpuan penyokong fanatik pasukan the red warriors.

Jumlah penyokong yang akan ke stadium keramat the red warriors juga akan menambahkan lagi semangat wira the red warriors untuk menempuhi pertembungan bersejarah ini , walaupun perlawanan ini disiarkan secara langsung di ASTRO ARENA 801 jam 8.45 mlm ini. diharapkan para penyokong setia the red warriors dapat memenuhi stadium keramat trw, stadium sultan muhammad ke-IV.

Jumpa b4ns disana nanti. GOMO Kelantan GOMO ! Insyallah.

kredit gambar : MEGraphic TRW

FULL TIME : Kelantan 2 - 1 Terengganu.

Kelantan mendahului takhta  liga super. tahniah the red warriors.! kerana menunjukkan permainan yang berkualiti semalam. tak heran laa b4ns dah hilang suara , gara-gara bersorak semalam.


JoomlArt.com - Joomla Professional Templates
letak iklan anda disini
letak iklan anda disini
Register Domain Serendah RM35.00 Di klserver.biz


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Sila tekan Butang Like selepas membaca. :)

Friday, February 10, 2012

Bagaimana tingkatkan pelawat ke blog?

View Comments



Perkara yang harus anda lakukan adalah mengikuti langkah-langkah berikut:-
1. Tulis posting artikel seperti posting saya ini, atau copy-paste artikel ini. Kemudian beri tajuk yg menarik.

2. Anda hanya cuma meletakkan Link URL di bawah ini untuk artikel yang anda tuliskan dalam blog / web anda.

1. Lirik Musik Indo
2. Asing Music Lyrics
3. Free Templates
4. Jogja-Blogger
5. Tutorial Blogging | Internet Bisnis Online
6. pVidia Blog
7. Stop Dreaming Start Action (Jonru)
8. Bisnis di Internet
9. Blogging-Surfer
10. Tintalughahwi
11. Igauan
12. Ad-dai'
13. Galeri Kain Pasang & Buku Telaga Biru
14. Design Project kami design Kad Kahwin, banner, bunting dll.
15. The Black Lens ( Lensa hitam yang sentiasa memerhati )


PERATURAN

1. Sebelum anda meletakkan web-web di atas di komuniti Link URL ke posting web / blog anda, sila hapuskan link nombor 1.Selepas itu pindahkan Link no.2 menjadi no.1, yang No.3 jadi No.2, yang No.4 jadi No.3 dan seterusnya. Setelah itu masukkan link anda di urutan bawah (No.15)

2. Ingat! Jangan Ubah urutan daftar link itu.
Jika setiap blogger mengikuti formula tersebut,maka bakal menghasilkan backlink seperti berikut.

Bila posisi anda pada no.15, jumlah backlink = 1
Posisi no.14, Jumlah backlink = 5
Posisi no.13, Jumlah backlink = 25
Posisi no.12, Jumlah backlink = 125
Posisi no.11, Jumlah backlink = 625
Posisi no.10, Jumlah backlink = 3,125
Posisi no.9, Jumlah backlink = 15,625
Posisi no.8, Jumlah backlink = 78,125
Posisi no.7, Jumlah backlink = 390,625
Posisi no.6, Jumlah backlink = 1,953,125
Posisi no.5, Jumlah backlink = 9,765,625
Posisi no.4, Jumlah backlink = 48,828,125
Posisi no.3, Jumlah backlink = 244,140,625
Posisi no.2, Jumlah backlink = 1,220,703,125
Posisi no.1, Jumlah backlink = 6,103,515,62

YA LEBIH DARI 6 JUTA BACKLINK !!!

Bayangkan jika ini boleh berjalan dengan sempurna maka anda akan mendapatkan backlink maksimum 6,103,515,62 dari berbagai blog yang anda tidak akan pernah membayangkan sebelumnya.Jika ada pengunjung ke blog anda dari Link List yang disebutkan di atas maka anda akan secara automatik mendapatkan lalu lintas ke web / blog anda juga.

Ingat! Aturan permainan,link blog anda harus mulai dari urutan (No.15), sehingga hasil anda dapat Maksimum backlink. Jangan salahkan saya jika anda tidak mengikuti formula ini dengan betul dan link anda tiba-tiba berada di urutan No.1 dan menghilang di daftar link. Jadi mulai urutan adalah di bahagian bawah (No.15).

OK..SELAMAT MENCUBA..SEMOGA SAMA-SAMA BERJAYA.
P/S : Formula di atas terbukti berkesan untuk para blogger yang ingin tingkatkan traffic blog mereka..Rugi kalau tak cuba.. : )



JoomlArt.com - Joomla Professional Templates
letak iklan anda disini
letak iklan anda disini
Register Domain Serendah RM35.00 Di klserver.biz


Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Sila tekan Butang Like selepas membaca. :)
Related Posts with Thumbnails
Penafian: admin The Black Lens adalah tidak bertanggungjawab terhadap apa-apa kehilangan atau kerugian yang disebabkan oleh penggunaan mana-mana maklumat atau daripada kecacatan atau kesilapan kandungan di dalam laman blog ini.